Сукупний борг на ринку електроенергії України перевалив за 60 млрд грн, - Кудрицький

Сукупний борг на ринку електроенергії України перевалив за 60 млрд грн, - Кудрицький

Борг на українському ринку електроенергії станом на сьогодні сягнув показника у понад 60 млрд грн. Йдеться про заборгованість між різними учасниками ринку, розповів в інтерв'ю виданню "Українська енергетика" глава правління "Укренерго" Володимир Кудрицький  , 

"Нам боргують учасники ринку за передачу електроенергії, диспетчеризацію системи та на балансуючому ринку. Ми, відповідно, не можемо у повному обсязі розраховуватись по своїм зобов’язанням", - сказав він.

Серед причин, які спричинили виникнення боргів він назвав дві ключові: 

  • недоліки у чинних механізмах PSO (покладання спецзобов'язань на ринку е\е, яким зокрема передбачено надання субсидій для постачальників електрики)
  • недофінансованість тарифів "Укренерго" (йдеться про видатки, з яких компанія повинна фінансувати зобов’язання по PSO).

Кудрицький розповів, що "Укренерго" чекає на вердикт Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) стосовно розрахунків тарифів на наступний рік.

"До кінця року очікуємо обґрунтоване рішення НКРЕКП, яке дозволить нам підтримувати свою ліквідність. Але ми не просто очікуємо рішення, а також намагаємось збалансувати фінансову ситуацію у компанії", - зазначив він.

Так, борги по PSO по відшкодуванню "зеленого" тарифу "Укренерго" покривала, залучаючи "зелені" бонди. Також торік міжнародні банки дали компанію дозвіл переспрямувати певну частину від залучених кредитних кошті та скерувати їх на покриття заборгованостей перед учасниками ринку е/е. 

Як відомо, Українців заздалегідь попереджали, що зима 2023-2024 буде складною, адже агресор точно не припинить спроб вразити енергетичну інфраструктуру. Наскільки готова система забезпечити українців електроенергією та теплом, "Ми – Україна" розбирався тут.

Головне