США і Китай проведуть переговори по контролю над ядерним озброєнням, - WSJ

США і Китай проведуть переговори по контролю над ядерним озброєнням, - WSJ

Адміністрація Байдена готується до переговорів з Китаєм щодо контролю за ядерним озброєнням, інформує видання The Wall Street Journal.

Спроба США полягає в розв'язанні проблеми триваючого збільшення ядерних арсеналів між США, Китаєм та росією, яка призводить до дестабілізації. Запланована на понеділок (6 листопада) зустріч є першою з часів адміністрації Обами.

Важливо зауважити, що ці обговорення ще не передбачають офіційних переговорів стосовно обмежень на ядерну зброю, але надають американським посадовим особам можливість дізнатися більше про ядерну доктрину Китаю та ріст його ядерного арсеналу.

Паралельно США також намагаються залучити росію до окремих переговорів щодо контролю за озброєнням, особливо після того, як Москва вийшла з договору "Новий Старт", який обмежував кількість боєголовок.

Адміністрація Байдена надіслала росії конфіденційний документ, де викладено ідеї щодо управління ядерними ризиками як на даний момент, так і після закінчення строку дії договору "Новий Старт" у лютому 2026 року.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена зазначив, що США сподіваються розпочати "дискусії про те, яким чином може бути організована структура після закінчення дії договору "Новий Старт" та зменшити ядерні загрози, особливо в умовах напруженої ситуації, спричиненої російським вторгненням в Україну. Наразі росія ще не надала відповідь на пропозицію адміністрації Байдена щодо нових переговорів, як повідомляють офіційні джерела США та рф.

Як писав "Ми-Україна" раніше, американський мільярдер Ілон Маск назвав найбільшу загрозу для людства.

Головне