США допомагали Ізраїлю збивати іранські ракети

США допомагали Ізраїлю збивати іранські ракети

США підтвердили свою участь у збитті іранських ракет, скерованих на Ізраїль. Про це повідомив речник Міноборони країни Патрік Райдер, пише The Times of Israel.

Генерал-майор розповів, що ввечері 1 жовтня два есмінці ВМС США випустили близько десяти ракет-перехоплювачів проти іранських ракет, націлених на Ізраїль. Жодні інші військові засоби США, за його словами, не використовувалися для збиття ракет, які були випущені з території Ірану.

Підтвердив це і радник з національної безпеки Білого дому Джейк Салліван.

“Військові США точно координували свої дії з ізраїльськими силами оборони, щоб допомогти захистити Ізраїль від цієї атаки. Есмінці ВМС США приєдналися до ізраїльських підрозділів ППО, збиваючи іранські ракети”, - додав він. 

Салліван схарактеризував атаку як “серйозну ескалацію” з боку Ірану і повідомив, що Вашингтон веде переговори з Ізраїлем щодо його можливої ​​відповіді.

Тим часом в Ізраїлі повідомили, що в результаті ракетної атаки з боку Ірану було випущено 180 балістичних ракет, більшість з яких перехопила Армія оборони країни. Про це пише The Times of Israel. Зазначається, що ізраїльська ППО була “ефективною”. Що стосується ізраїльських ВПС, то вони не постраждали - літаки, системи ППО та управління повітряним рухом країни наразі працюють нормально. Водночас зафіксовані "окремі" влучання в центральній частині Ізраїлю та ще кілька на півдні країни. Також повідомляється про двох постраждалих у Тель-Авіві. 

Увечері 1 жовтня Іран завдав потужного ракетного удару і випустив по Ізраїлю за різними даними щонайменше 400 ракет.

Видання Jerusalem Post називає цю атаку наймасштабнішою за всю історію країни. 

Як писав “Ми-Україна” раніше, Іран пригрозив Ізраїлю "ударом у тисячу разів сильнішим”у разі відповіді на сьогоднішню масовану атаку. 

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.