Союзники України стикаються з фінансовими труднощами, - Bloomberg

Союзники України стикаються з фінансовими труднощами, - Bloomberg

Україна вже у 2025 році може стикатися з викликами щодо отримання обіцяної військової допомоги від західних союзників через фінансові труднощі в Європі. Зокрема ризики блокування угод Угорщиною та скорочення бюджетів в Німеччині, Франції, Італії та Великобританії.

Про це повідомило видання Bloomberg.

Ключовою частиною підтримки є план "Великої сімки" про кредити на 50 млрд доларів, отримані з заморожених російських активів. Однак союзники ще не домовились про остаточні деталі угоди, і є ризик, що Угорщина може заблокувати її.

За попередньою інформацією, союзники все ще обговорюють останні деталі цієї угоди, а США вимагають гарантій того, що Угорщина не блокуватиме заходи Європейського Союзу. Остаточна цифра може бути недостатньою, якщо домовленості не буде знайдено.

Видання пише, що навіть якщо угоду буде затверджено, цих грошей все одно недостатньо для потреб України на наступний рік війни. До того ж, багато європейських країн мають свої економічні проблеми: Німеччина стикається з борговими обмеженнями, Франція скорочує дефіцит, а в Італії уряд під тиском витрат. Велика Британія також планує скорочення допомоги.

Як зазначає видання, Україна докладає зусиль, щоб переконати західних союзників виконати взяті на себе зобов'язання, оскільки країна вступає у третю повну зиму з моменту початку російського вторгнення в 2022 році. Водночас військові можливості Москви перевершують Київ у доступі до необхідних боєприпасів, ракет та іншої техніки, що дозволяє ефективніше відбивати атаки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський провів зустріч з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, під час якої обговорив стратегію перемоги України у війні.

Головне