Смерть Пригожина: кому це вигідно та що буде далі з "Вагнером" 

Смерть Пригожина: кому це вигідно та що буде далі з

Вже кілька днів ліквідація ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина дає підстави комусь радіти, а комусь стерегтися. Не тільки аналітики, а майже кожен другий висловлює зараз свої версії – чому його прибрали саме зараз і чи дійсно прибрали.

Хто саме за цим стоїть? Що буде з ПВК "Вагнер" далі? Посилився Путін із ліквідацією Пригожина чи навпаки? Кого він прибере наступним і коли вже нарешті приберуть його самого? Версії причин і наслідків того, що відбулося зібрала редакція "Ми-Україна".

Як загинув Пригожин

Ввечері, 23 серпня, над Тверською областю пролітали два приватні літаки з парку Пригожина, один розбився вщент. 10 людей, які були на борту літака, загинули.

За офіційною інформацією росіян, у літаку був саме Євген Пригожин, відомий керівник "вагнерівців" Дмитро Уткін і ще п’ять терористів. І поки "вагнерівці" і їх прихильники оплакували Пригожина, кремлівські пропагандисти вкотре шукали "український слід".

Поки нібито розслідування ще триває, а росіяни вже говорять про вибухівку в літаку. Утім, де саме – у шасі чи сервісному блоці – невідомо.

Хто за цим стоїть?

Серед версій усунення Пригожина і Уткіна, як конкурентів, іншими приватними військовими компаніями та навіть інсценування смерті. Ще однією з версій була славетна російська ППО, яку, до речі, вже обережно відкинув американський Пентагон.

"У нас немає інформації, яка б вказувала на поширювання у ЗМІ повідомлення, що літак збила ракета земля-повітря. За нашою оцінкою ця інформація не є точною", - сказав речник Пентагону Патрік Райдер.

Без деталей, але на їх попередню думку йдеться саме про вбивство Пригожина і компанії. Її поділяє і українська військова розвідка.

"Припускати ймовірність випадкової аварії це може хіба російська пропаганда. Зрозуміло, що це умисний терористичний акт. Або ураження ззовні, або всередині – треба розбиратися. Це ліквідація низки осіб", - розповів речник ГУР МО Андрій Юсов.

Версія, що за смертю Пригожина стоїть саме Кремль, з’явилася одразу. За однією з версій, таку собі страту Пригожина провів саме Кремль або Путін дав добро на реалізацію помсти Міноборони з тим же Шойгу, з яким у Пригожина був конфлікт. З версій розглядається і особистий наказ Путіна, адже той досить цікаво висловив співчуття:

"Ця людина була складної долі, і помилки у нього були серйозні в житті".

Ймовірно, йдеться про невдалий заколот, коли "вагнерівці" на чолі з Пригожиним йшли "маршем справедливості" на Москву, адже символічно збіглась і дата – авіакатастрофа сталася рівно за два місяці з моменту бунту.

Що буде далі з "вагнерівцями"

На ПВК "Вагнер" можна поставити хрест, кажуть фахівці.

"Їх можуть частково відправити на фронт в Україну. Змусити підписати контракт і утилізувати шляхом відправлення на той же Бахмут, Авдіївку чи десь в окопи. А от з командирами середньої ланки буде інша історія. Можливо їх розкидають в Лівію, можливо, хтось також буде десь страчений", - сказав військовий аналітик, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в Міноборони прокоментували можливість передачі Німеччиною ракет Taurus для ЗСУ.

Головне