У ЄС закликали розслідувати порушення на виборах у Грузії

У ЄС закликали розслідувати порушення на виборах у Грузії

Голова Європейської ради Шарль Мішель закликав грузинську владу провести ретельне та незалежне розслідування ймовірних порушень на парламентських виборах у країні.

Про це він повідомив у соцмережі X (Twitter).

Мішель звернувся до Центральної виборчої комісії Грузії та інших відповідальних органів із проханням забезпечити швидке, прозоре та незалежне розслідування й ухвалення рішень щодо можливих порушень під час виборчого процесу. Він зазначив, що серйозне розслідування необхідне для встановлення правдивих фактів та підтримки демократичних принципів.

"Ми беремо до уваги оцінку ОБСЄ/БДІПЛ та закликаємо відповідні органи виконати свій обов’язок щодо розслідування. ЄС також очікує, що грузинська влада продемонструє відданість курсу на вступ до Євросоюзу, що відповідає висновкам Європейської комісії, - заявив Мішель.

Голова Європейської ради також наголосив на важливості конструктивного та інклюзивного діалогу для подолання політичної кризи. Він планує включити обговорення ситуації в Грузії до порядку денного неформального засідання Європейської ради, яке відбудеться 8 листопада в Будапешті.

Нагадаємо, опозиційні політичні сили Грузії, зокрема "Коаліція за зміни" та блок Міхеїла Саакашвілі "Єдність - Національний рух", заявили, що не братимуть участі в роботі нового парламенту, наголосивши, що результати виборів є сфальсифікованими.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі також виступила із жорсткою критикою, назвавши вибори "гібридною війною" проти грузинського народу, організованою за підтримки російських сил.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, після підрахунку 97% голосів на парламентських виборах у Грузії, проросійська партія “Грузинська мрія” отримала 54,24% підтримки, однак опозиційні партії не визнають результатів виборів.

Головне