СБУ не дала втекти у Придністров’я російському агенту, який шпигував за ЗСУ

СБУ не дала втекти у Придністров’я російському агенту, який шпигував за ЗСУ

Служба безпеки України затримала російського агента, який намагався втекти до невизнаного Придністров’я. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зловмисник після виконання ворожого завдання у Донецькій області виїхав до Вінниччини, звідки збирався "евакуюватися" до Придністров’я. Його затримали під час підготовки до перетину прикордонної річки з використанням гідрокостюма та ластів.

"Затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині "нульових" закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. Під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби", - йдеться у повідомленні.

Після випуску з російського вишу чоловік повернувся в Україну та не працював на ворога. Проте після повномасштабного вторгнення рф все змінилося. 

"У 2023 році він звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ. Після зарахування до військового з’єднання його згодом направили на позиції українських військ у районі Бахмута.

Прибувши на прифронтову територію Донеччини, чоловік почав "зливати" окупантам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової. Розвідувальну інформацію він передавав у ворожий чат-бот, який адмініструють представники воєнної розвідки рф", - йдеться у повідомленні.

Згодом зрадник втік з місця базування його підрозділу, оскільки розумів, що його чекає покарання. Він на таксі поїхав до прикордоння Вінниччини, звідки збирався потрапити до Придністров’я і там переховуватися від правосуддя.

Після затримання зловмиснику оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

Нині затриманий знаходиться за ґратами. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна", співробітники Служби безпеки України зібрали докази злочинної діяльності трьох осіб, які співпрацювали з росією та допомагали окупантам розвідати позиції ЗСУ.

Головне