Рожкова: Кібершахрайство в Україні відбувається переважно з росії

Рожкова: Кібершахрайство в Україні відбувається переважно з росії

Кібершахрайство в Україні в більшості йде з росії. Наразі дві третини компаній, що здійснюють шахрайські операції, є російськими. Про це розповіла заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова в інтерв'ю "Ми-Україна".

"З початку повномасштабного вторгнення змінився патерн кібершахрайства. Майже дві третини компаній, які здійснюють шахрайські операції, належать країні-агресору. Як ми боремося. Перше - універсального рецепту не існує, тому що кібершахрайство це також є продукт розвитку технологій, це маємо визнати. Але боротися з технологіями можна також технологіями", - зазначила Рожкова.

Вона додала, що в Україні був створений спеціальний сервіс, який допомагає боротися з шахрайством в інтернеті.

"Ми разом з українським центром протидії кібершахрайству при РБНО створили такий сервіс, який насправді дозволяє, якщо людина потрапляє на шахрайський сайт… Як це відбувається взагалі. Ви отримуєте якесь посилання, наприклад, зайдіть туди-то, ви отримаєте якусь інформацію, або отримаєте соціальну допомогу, щось таке. Людина переходить за посиланням, а далі їй кажуть - введіть номер картки, зробіть якісь дії. Так от, коли людина йде за цим посиланням, цей сервіс, про який я говорю, він їй зразу попередження на екран виводить, що цей сайт є шахрайським. Якщо ти повторюєш спробу, тебе ще раз попереджають", - розповіла Рожкова.

При цьому вона наголосила, що кібершахрайство є величезною проблемою не лише в Україні, але і у всьому світі.

"Це одна з топових тем всіх регуляторів - що з цим робити. Це світовий тренд - шахрайство в інтернеті", - розповіла заступниця голови НБУ.

Крім того вона зазначила, що в Україні за три місяці вдалося призупинити понад 2,5 млн випадків шахрайства.

Як повідомляли "Ми-Україна", раніше Катерина Рожкова повідомила, що інфляція в Україні знижується і до кінця року складе 14,8%.

Головне