Росіяни змогли призвичаїти цивільну електроніку під військові цілі, - Киричевський

Росіяни змогли призвичаїти цивільну електроніку під військові цілі, - Киричевський

Західні деталі в російських ракетах та дронах не є наслідком неефективності санкцій. Річ у тім, що ворожому військово-промисловому комплексу вдалося навчитися застосовувати цивільну електроніку для виробництва зброї, пояснив військовий оглядач порталу Defence Express Іван Киричевський.

За його словами, росіяни наразі добувають "неконвенційну електроніку" для масштабування виробництва ракет. І, на жаль, їм вдалося домогтися непоганих результатів.

"Якщо брати реалії перших тижнів і місяців війни, при пусках по території України відсоток відмов сягав 40%. На жаль, зараз такий відсоток відмов у них не спостерігається", - сказав він.

Киричевський також наголосив на тому, що говорячи про російські "іздєлія" не варто думати, що окупанти в них використовують якісь унікальні комплектуючі, які спеціально викуповують у різних країн світу.

"Проблема як раз полягає у тому, що росія для виробництва своєї зброї використовує можливо найбільш примітивні елементи, які в природі можна дістати. Якщо, наприклад, брати комплектуючі швейцарського виробництва, виявляється, що свій шлях до російського безпілотника ці всі елементи зі Швейцарії починали як деталі до автомобілів або до електросамокатів. Потім вже десь через Близький Схід або Китай ці елементи надходять, розбираються, звіти вилучається необхідна електроніка і перепостачається у росію. Є дуже багато прикладів, коли росія для виробництва своєї зброї використовувала імпровізовані елементи, не подумаєш навіть, що на них санкції треба накладати", - пояснив він.

Так, наприклад у російському ударному БпЛА був виявлений мотор чеського виробництва, потужністю 5 кВт, який навіть теоретично не розрахований на дрон такого типу. Зазвичай такі двигуни використовуються в авіамодельному спорті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російські ракети Х-101, які окупанти минулої ночі випустили по Україні, мають близько 30 іноземних мікросхем. Всі ворожі снаряди росіяни виготовили цього року.

Головне