Росіяни вивозять награбоване з України, вимикаючи ідентифікацію на кораблях, - ВМС ЗСУ

Росіяни вивозять награбоване з України, вимикаючи ідентифікацію на кораблях, - ВМС ЗСУ

Російські окупанти продовжують грабувати захоплені українські території та вивозять награбоване через закриті порти. Для цього вони вимикають на частині свої кораблів систему ідентифікації, розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук.

"На деяких своїх суднах росіяни, щоб грабувати окуповані території, вивозити звідти метал, збіжжя тощо, вимикають систему ідентифікації, і їх просто не видно в морі. Чи фіксується це? Так, звісно. Чи робляться висновки? Так, звісно", – повідомив він.

Ворог також активно використовує окуповані українські порти з цієї метою, попри те, що вони є офіційно закритими. До їх числа зоврема входять Маріуполь та Бердянськ. Вимикаючи ідентифікацію користуватись портами росіяни можуть безперешкодно. Після цього окупанти перезавантажують "товар” в офіційних портах та везуть далі.

Як відомо, в цілому за 2023 рік окупанти вивезли через Маріупольський морський порт понад 142 000 тонн вантажів, переважно зерна та металопродукції. Росіяни і надалі працюють над нарощуванням потужності та кількісного складу флоту, який його обслуговує, а також на можливостями розвантаження та завантаження.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни до порту тимчасово окупованого Маріуполя балкер морського класу вперше зайшов 22 жовтня 2023 року. Цьому передували роботи з поглиблення акваторії порту окупантами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця у Міноборони заявили про роботу над формуванням морського угруповання протимінних сил у Чорному морі. До нього першочергово увійдуть два кораблі класу "Sandown" - "Черкаси" та "Чернігів", які нині перебувають у Великій Британії.

Головне