росія закуповує телекомунікаційне обладнання та мікрочипи через посередників у Китаї, Марокко та Туреччині, - NYT

росія закуповує телекомунікаційне обладнання та мікрочипи через посередників у Китаї, Марокко та Туреччині, - NYT

росія почала закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочипи для виробництва зброї та безпілотників через посередників у Китаї, Марокко та Туреччині.

Про це повідомило видання The New York Times. Журналісти NYT спирались на витік електронних листів російської влади, торгових документів і на записи онлайн-розмов між інженерами з росії.

Як йдеться в статті, країна-агресорка навіть через майже два роки після початку повномасштабного вторгнення продовжує отримувати усі потрібні їй технології для підтримки своєї економіки. Зокрема, російські постачальники знайшли лазівки та обхідні шляхи після того, як були введені корпоративні заборони та експортні обмеження.

Телекомунікаційне обладнання, засоби спостереження, мікрочипи для передових обчислювальних систем і систем озброєння та дрони росія може закупити достатньо легко завдяки лазівкам у санкціях, які колективно відшукали російські компанії та влада. Вони, зокрема, підхоплюють мережі іноземних посередників (переважно у Китаї) і маскували діяльність завдяки підставним компаніям.

Країна-агресорка також звернулась до країн, які зайняли доволі лояльну позицію у війні, зокрема, до Марокко та Туреччини. Вона використовує порти цих країн, аби отримувати потрібні для виробництва зброї товари. Потім їх перевантажують на інші кораблі, які направляються в росію.

Навіть якщо один постачальник перестає продавати їм запчастини, росіяни без проблем можуть знайти й іншого. Так само це працює із судноплавними шляхами. У злитих листах представників російської влади йдеться навіть про те, що порти в Туреччині приймають оплату в рублях.

Через посередників рф має змогу дістати продукцію різних західних компаній, серед яких Cisco, HP, Juniper, Ericsson і Nokia. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати посилюють обмеження на експорт найсучасніших чипів до Китаю. Акції американського виробника графічних процесорів і відеоадаптерів Nvidia та інших напівпровідникових компаній після такої заяви впали.

Головне