росія - агресор, а Україна – жертва: Шарль Мішель відповів на лист Орбана

росія - агресор, а Україна – жертва: Шарль Мішель відповів на лист Орбана

Президент Європейської ради Шарль Мішель відповів на лист прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявивши, що позиція ЄС щодо підтримки України є одностайною і залишатиметься незмінною стільки, скільки буде необхідно.

Лист, датований 16 липня, потрапив у розпорядження журналістів "Радіо Свобода".

Раніше Орбан у своєму листі до ЄС пропонував відновити дипломатичні відносини з росією.

Мішель зазначив, що враховує думки та пропозиції угорського прем’єра, але нагадав, що позиція ЄС щодо України узгоджена консенсусом і підтверджена під час останнього саміту лідерів у червні.

"Ми підтвердили нашу непохитну підтримку України та її народу на стільки, скільки це буде потрібно, і з такою інтенсивністю, яка буде необхідною", - написав він.

Президент Євроради також наголосив, що Угорщина, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, не має мандату виступати від імені ЄС на міжнародній арені.

"Я чітко заявив про це ще до вашого візиту до Москви, згодом це повторив високий представник Боррель у заяві від 5 липня", - додав політик.

Шарль Мішель також спростував твердження Орбана про те, що ЄС провадить "провоєнну політику", зазначивши, що росія є агресором, а Україна - жертвою, яка реалізує своє законне право на самооборону. Він наголосив, що найкоротший шлях до миру - це виведення російських військ з України.

Також у своєму листі він підсумував, що жодна дискусія про Україну не може відбуватися без участі України.

"ЄС послідовно прагне створити широку міжнародну підтримку всеосяжного, справедливого та тривалого миру на основі Статуту ООН і міжнародного права відповідно до ключових принципів і цілей української Формули миру. Євросоюз не шкодує зусиль, щоб зв’язатися з усіма партнерами в цьому плані, включно з Китаєм", - наголосив Мішель.

Президент Євроради також зазначив, що копію цього листа отримають всі держави-члени ЄС, і Україну буде проінформовано про це листування.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, ЄС відправить на саміт у Будапешті держслужбовців замість єврокомісарів.

Головне