Ринок ШІ зросте до $1 трлн до 2027 року, - прогноз Bain

Ринок ШІ зросте до $1 трлн до 2027 року, - прогноз Bain

Світовий ринок продуктів, пов'язаних зі штучним інтелектом (ШІ), стрімко зростає і до 2027 року досягне 990 мільярдів доларів. Такого висновку дійшли фахівці консалтингової фірми Bain & Co, пише Bloomberg.

Згідно зі свіжим звітом аналітиків, ринок послуг та обладнання, пов'язаних зі ШІ, зростатиме на 40-55% щорічно з $185 млрд минулого року.

Зростання буде зумовлене розвитком більших систем ШІ та потужніших центрів обробки даних для їх навчання та експлуатації. Компанії та уряди активно використовують цю технологію для підвищення ефективності. Однак такий стрімкий попит може створити навантаження на ланцюги поставок компонентів, включаючи чипи, необхідні для роботи сервісів ШІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова модель штучного інтелекту OpenAI o1 із можливістю міркувати: що може та кому доступна

Bain & Co попереджає, що в поєднанні з геополітичною напруженістю, зростання продажів може спровокувати дефіцит напівпровідників, персональних комп'ютерів та смартфонів. Очікується, що попит на компоненти чипів високого рівня може зрости на 30% або більше до 2026 року.

Компанії переходять від експериментальної фази до масштабування генеративного ШІ у своїх операціях. Невеликі мовні моделі, подібні до тих, що призвели до створення чат-бота ChatGPT від OpenAI, але легші та ефективніші, можуть стати пріоритетними для підприємств та країн через занепокоєння щодо витрат та конфіденційності даних.

Як писав "Ми-Україна" раніше, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш б'є на сполох через технології штучного інтелекту (ШІ), які можуть стати новим каталізатором ядерної війни.

Головне