Радбез ООН зняв ембарго на постачання зброї уряду Сомалі, яке діяло понад 30 років

Радбез ООН зняв ембарго на постачання зброї уряду Сомалі, яке діяло понад 30 років

Рада Безпеки ООН у п'ятницю, 1 грудня, ухвалила рішення про скасування всіх обмежень на передачу озброєння уряду та силам безпеки Сомалі. Скасування ембарго, запровадженого у 1992 році, було підтримано одноголосно, пише Reuters.

Більш як три десятки років тому Рада запровадила ембарго для того, щоб зупинити потоки зброї ворогуючим польовим командирам, які повалили диктатора Мохамеда Сіада Барре і своїм протистоянням спричинили громадянську війну в країні.

"Зняття ембарго на постачання зброї дозволяє нам протистояти безпековим загрозам. Це також дозволяє нам зміцнити потенціал сомалійських сил безпеки, отримавши доступ до летальної зброї та обладнання для адекватного захисту наших громадян та нашої нації", - прокоментував посол Сомалі в ООН Абукар Дахір Осман.

Іншою резолюцією, прийнятою Радбезом ООН, була запроваджена заборона на передачу озброєння бойовикам "Аш-Шабааб". Це угруповання сомалійських ісламістів, яка ще з 2006 року намагається встановити в країні власне правління. Бойовикам "Аш-Шабааб" вдалось з 2009 року захопити під свій контроль значну територію. Так, лише у жовтні 2016 року вони зайняли кілька міст, серед яких Ет-Алі, Махас, Хальган та Тайеглоу. У США угруповання визнано терористичною організацією
 
Нагадаємо, цьогоріч у вересні президент України Володимир Зеленський перед виступом на засіданні Генеральної асамблеї ООН закликав виключити росію з Радбезу ООН. Він підкреслив, що присутність російських терористів у міжнародному співтоваристві - це сором.

Як писав "Ми-Україна" раніше, США заявили, що росія порушує резолюції Радбезу ООН, за які сама ж голосувала. Вашингтон вже представив всім членам організації обширні докази, які підтверджують постачання зброї росії з КНДР та Ірану.
 

 

Головне