Рада Україна-НАТО: отримаємо зброї на "мільярди євро" у 2024 році

Рада Україна-НАТО: отримаємо зброї на

На прохання української сторони 10 січня було скликано чергове засідання Ради Україна - НАТО. Під час нього держави-члени Північноатлантичного альянсу виступили із засудженням нещодавніх масованих ракетних ударів рф по Україні та застосування агресором балістики північнокорейського виробництва, а також пообіцяли надати Україні озброєння на "мільярди євро" у поточному році.

"Сьогодні члени Альянсу чітко заявили, що вони продовжуватимуть надавати Україні значну військову, економічну і гуманітарну допомогу, і багато членів Альянсу окреслили плани надання мільярдів євро додаткових сил і засобів у 2024 році", - вказано у в повідомленні прес-центру НАТО за підсумками Ради.

Під час засідання генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що російський диктатор Володимир Путін майже два роки намагається виснажити Україну ракетними та дроновими атаками, проте підкреслив, що "у нього нічого не вийде".

"Жорстока кампанія росії лише зміцнює рішучість України. Поки Москва посилює свої удари по українських містах і мирних жителях, союзники по НАТО посилюють протиповітряну оборону України", - заявив він. 

В ході сьогоднішньої зустрічі було заявлено, що Німеччина нещодавно поставила в Україну системи ППО Patriot і Skynex, а також додаткові снаряди для ППО IRIS-T. Британія, своєю чергою, надсилає в Україну близько 200 ракет для систем протиповітряної оборони.

Нагадаємо, авіаційний експерт Костянтин Криволап пояснив, що найбільша проблема протиповітряної оборони України на сьогодні полягає у боротьбі з балістичним озброєнням. Для протидії такому типу засобів повітряного нападу українській ППО потрібно більше таких систем як Patriot та SAMP/T. Проте, за словами експерта, потреби протиповітряної оборони лише ними не обмежуються. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 10 січня стало відомо про рішення Литви надати допомогу Україні на суму 200 мільйонів євро, яка включатиме боєприпаси, військову техніку та інше обладнання.

Головне