Рада ухвалила законопроєкт про суддівську карʼєру

Рада ухвалила законопроєкт про суддівську карʼєру

Рада ухвалила законопроєкт про суддівську карʼєру. Про це написав нардеп Ярослав Железняк.

У другому читанні проголосували за законопроєк щодо змін у Закон "Про судоустрій і статус суддів".

За проголосували 244 депутати. Цей законопроєкт був рекомендацією Європейської комісії та однією з умов меморандуму.

Законопроєкт передбачає:

  • зміну строку, до якого суддя зобов’язаний щорічно подати декларацію (з 1 лютого на 1 травня);
  • врегульовується норма, що не може претендувати на посаду судді особа, яка обіймає посаду члена Вищої ради правосуддя (ВРП), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ);
  • затверджує Єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді) після погодження з ВККСУ, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності (ГРД);

Проєкт закону має спростити й пришвидшити добір в суди першої інстанції, скасувавши деякі етапи відбору і повторне екзаменування кандидатів.

Також тепер потрібно буде публікувати результати поіменного голосування.

Нагадаємо, у Києві продовжується демонтаж пам’ятника більшовицькому ватажку Миколі Щорсу.  Через демонтаж пам'ятника можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром Тараса Шевченка. Із монумента радянському діячу, що розташований у центрі Києва, перед цим було знято охоронний статус.

Як писали "Ми-Україна" раніше, на дорогах Києва запровадять низку змін у дорожньому русі через закриття кількох станцій метрополітену. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Державної комісії ТЕБ та НС, яке пройшло вранці 9 грудня, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Головне