Путін хоче летіти в Анкару у супроводі своїх винищувачів, Туреччині тоді доведеться вимкнути ППО НАТО

Путін хоче летіти в Анкару у супроводі своїх винищувачів, Туреччині тоді доведеться вимкнути ППО НАТО

Російський диктатор Володимир Путін вже майже два роки відкладає свій офіційний візит до Туреччини через низку особливих вимог. Головна з  них - його бажання прибути до Анкари в супроводі російських винищувачів на тлі "здатності України збивати літаки на маршруті польоту", пише Middle East Eye.

Це створює серйозні проблеми для Туреччини як члена НАТО, оскільки системи ППО Альянсу можуть сприйняти російські літаки як ворожі цілі. Турецькі офіційні особи вважають малоймовірним, що країна погодиться вимкнути системи НАТО для задоволення російського запиту.

Крім того, російська сторона висловила занепокоєння щодо безпеки в американських готельних мережах Анкари, що може призвести до безпрецедентного кроку - розміщення Путіна в урядовому гостьовому будинку.

Колишні турецькі дипломати підкреслюють незвичайність таких вимог, зазначаючи, що не пам'ятають випадків, коли іноземні лідери привозили б власні винищувачі.

Ці вимоги ускладнюють планування візиту, який попередньо обговорювався на перший тиждень жовтня. Останній візит Путіна до Анкари відбувся у 2014 році.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 2 вересня Путін прибув з офіційним візитом до Монголії - країни, яка мала б його арештувати відповідно до ордеру МКС та передати в Гаагу, оскільки вона ратифікувала Римський статут. Втім цього не сталось, монгольська сторона пояснила це тим, що у неї "зв'язані руки". Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що у Римському статуті передбачена спеціальна процедура щодо роботи з такими випадками.

Головне