Президент Чехії: росія може відновити свою боєздатність за п'ять-сім років

Президент Чехії: росія може відновити свою боєздатність за п'ять-сім років

Президент Чехії Петр Павел заявив, що росія може відновити свою боєздатність за п'ять-сім років, але це буде залежати від результатів її війни в Україні.

Про це він повідомив під час пресконференції після зустрічі очільників держав Вишеградської групи (V4) у Празі. За словами чеського лідера, у таких розрахунках щодо відновлення боєздатності рф є багато "але". У першу чергу все залежить від результату у війні проти України.

Він також наголосив, що і Чехія, і країни-учасниці НАТО сприймають росію наразі як головну загрозу безпеці. Тож, як зазначив Павел, усім треба готуватись до конфлікту високої інтенсивності в Європі, який після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну не можна виключати. Таким чином європейські країни наразі збільшують витрати на оборону, якість підготовки армій та планування.

Петр Павел додав, що хоча країни НАТО і не хотіли б цього, але сприймають цю ситуацію надзвичайно серйозно. Водночас підтримка України в умовах війни є важливою для безпеки самої Чехії. росія, яка розпочала агресивну війну, має відповісти за всі злочини та вбивства, які вона скоїла, а також розрахуватися за всю завдану шкоду.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Міноборони Чехії розсекретило дані про військову техніку, яку передали Україні. Чехія передала Україні танки, БМП і самохідні гаубиці радянського виробництва, а також сучасне озброєння, в тому числі авіатехніка на загальну суму 241,5 млн євро.

Головне