Працювали на ворога, торгували зброєю і дитячою порнографією: СБУ викрила майже 70 представників УПЦ МП

Працювали на ворога, торгували зброєю і дитячою порнографією: СБУ викрила майже 70 представників УПЦ МП

За понад півтора роки повномасштабної війни правоохоронці викрили понад 60 представників УПЦ МП у співпраці з рф, торгівлі зброєю та навіть реалізації порнографічних матеріалів за участі неповнолітніх. Відповідні дані станом на 4 жовтня наводить пресцентр Служби безпеки України

"За матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 14 – митрополити церкви", - вказано у повідомленні.

З загального числа викритих правоохоронними органами злочинів 20 фактів вчинення державної зради та дій в інтересах держави-агресорки. На додачу до цього, триває розслідування 18 проваджень, що стосуються публічних закликів та агітації до релігійної ворожнечі, реалізації вогнепальної зброї та розповсюдження порнографії за участі дітей.

26 представникам УПЦ (МП) вже повідомлено про підозру, ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

Двох засуджених священнослужителів-колаборантів українська сторона обміняла у росії на полонених захисників. Йдеться про: 

  • одного з настоятелів храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП). Він, як свідчать зібрані СБУ дані, у квітні 2022 року "зливав" ворогу, хто з місцевих жителів руху бере участь у руху опору. Завдяки отриманим від колаборанта даним росіяни цих людей викрадали та кидали до катівень. Суд приговорив його до 12 роки за ґратами, згодом його обміняли у ворога на 63 українських бійців.
  • священнослужителя Горлівської єпархії УПЦ (МП). Клірик після окупації Лимана взявся організовувати громаду для того, щоб ті обрали начальників так званої окупаційної адміністрації. Суд призначив йому покарання у вигляді тюремного ув'язнення терміном на сім років. Попа-колаборанта пізніше віддали на обмін. 

Завдяки даним, зібраним правоохоронцями в Україну заборонно в'їзд понад 175 представникам Російської православної церкви. До їх числа зокрема увійшов і ексмитрополит Роменський і Буринський УПЦ (МП) у Сумській області.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України повідомила про підозру росіянину, який отримав звання "героя росії" за вбивство мирних жителів у Бучі на початку повномасштабного вторгнення рф.

 

Головне