Популіст Роберт Фіцо здобув перемогу завдяки російському втручанню у вибори, - МЗС Словаччини

Популіст Роберт Фіцо здобув перемогу завдяки російському втручанню у вибори, - МЗС Словаччини

Словацьке МЗС обвинуватило Москву у втручанні у парламентські вибори в країні, переможцем яких став Роберт Фіцо, який очолює місцеву проросійську партію Smer-SD.

Як пише AFP, підставами для обвинувачення у втручанні рф у виборчий процес стали заяви глави директора російської Служби зовнішньої розвідки. Той стверджував, що центристська партія Словаччини, яка цілковито підтримує Україну, є "проксі США".

"Вважаємо таку навмисне поширювану дезінформацію неприпустимим втручанням рф у виборчий процес у Словацькій Республіці", - вказано у заяві словацького зовнішньополітичного відомства.

Видання зазначає, що напередодні, 2 жовтня, МЗС Словаччини викликало російського дипломата в країні та звернулось до Кремля із вимогою "зупинити дезінформаційну діяльність, спрямовану проти Словаччини".

Російська сторона традиційно всі обвинувачення відкидає. Москва наголосила на тому, що "не втручається у внутрішні справи інших країн, а також не займається зміною режиму".

У США заявили, що американська влада "перебуває у тісному контакті з цього приводу з нашими словацькими колегами". Водночас у Вашингтоні підкреслили, що "не приймають чийсь бік на виборах" в третіх країнах. Представник Держдепу Метью Міллер наголосив, що Сполучені Штати вестимуть справи з "урядом, обраним словацьким народом".

Як відомо, у Словаччині партія Smer-SD екс-прем’єра Роберта Фіцо, який виступає за припинення підтримки України у конфлікті з рф і взагалі позиції партії дуже часто збігаються з тезами Кремля, набрала на виборах 23,61% голосів. Що це значить для України у блозі для "Ми-Україна" розповів , заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький.

Головне