Польський Сейм проголосував за висунення Дональда Туска на посаду прем'єра

Польський Сейм проголосував за висунення Дональда Туска на посаду прем'єра

Польський Сейм у понеділок, 11 грудня, проголосував за висунення голови "Громадянської платформи" Дональда Туска на посаду прем'єр-міністра після рішення про відправку чинного прем'єра Матеуша Моравецького у відставку.

Про це повідомила польська інформаційна агенція PAP. Як зазначається, за відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів, ще 201 - були проти, ніхто не утримався.

Під час обрання нового прем'єр-міністра у Сеймі був присутній президент Польщі Анджей Дуда. Його плановий від'їзд до Швейцарії перенесли на ранок вівторка, 12 грудня. Про це розповів спікер Сейму Шимон Головня. Крім того, вже встановлено, що присяга найімовірніше відбудеться в середу, 13 грудня.

Після голосування Дональд Туск виголосив промову у Сеймі. За його словами, це був справді чудовий день не лише для нього, а й для всіх тих, хто "багато років глибоко вірив, що все піде на краще, що ми проженемо темряву, що мит проженемо зло". Він подякував депутатам та мільйонам поляків за те, що вони вирішили довіритись йому і вирішили зробити "історичну зміну".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Сейм Польщі у понеділок, 11 грудня, під час голосування висловив вотум недовіри до уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького. Таким чином Моравецький пішов у відставку, а Сейм вирішив обрати нового прем'єра. За довіру уряду Моравецького проголосували 190 депутатів, ще 266 - були проти. Ніхто не утримався під час голосування.

Головне