Поки США намагаються витіснити "Вагнера" з Лівії, Кремль посилює там свій вплив

Поки США намагаються витіснити

Російський диктатор Володимир Путін посилює вплив у Лівії, багатої нафтою північноафриканської країни. Водночас США нині сконцентрувались на пошуку способу витіснити з країни найманців ПВК "Вагнер", хоча не мають там ні військ, ні дипломатичної присутності, пише Bloomberg.

Поки Вашингтон лише вивчає можливість відкриття свого посольства в Лівії, російський посол вже підготувався зайняти свій пост у Тріполі.

"Ця подія стурбувала США, які направили безліч високопосадовців, щоб протистояти розширенню впливу Путіна в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), яку європейські уряди розглядають як потенційну альтернативу російській енергії", - пише видання.

Для Вашингтона одним з ключових завдань на сьогодні є пошук способу прибрати з Лівії близько 2000 "вагнерівців", які у 2019 -2020 роках сприяли захопленню під свій контроль східних районів країни генералом Халіфом Хафтаром. Найманці з російського ПВК також неабияк посприяли зміцнені його влади над лівійською нафтовою галуззю. В цілому у Лівії знаходиться близько 40% загальних нафтових запасів континенту.

Міжнародне суперництво в Лівії набирає обертів. Причиною цього послужило просування російського впливу в країнах Близького Сходу. Арабські країни, які досі були відданими союзниками США, відмовились підкоритися зусиллям США стосовно ізоляції Путіна "аж до відновлення зв'язків із сирійським президентом Башаром Асадом", наголошує Bloomberg.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні Асад їздив до Саудівської Аравії для участі в регіональному саміті. Його участь у зустрічі Ліги арабських держав (ЛАД) ознаменувала його повернення в арабський світ після тривалої ізоляції.

Аналітики вважають, що крон-принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман, гостинно прийнявши у себе президента Асада, нагадав Сполученим Штатам, хто керує в регіоні. Вони додають, що Ер-Ріяд є тим гравцем, якого Вашингтон “не може ні ігнорувати, ні дезавуювати, але з яким він повинен вести справи”.

Головне