"Пішли каву пити": ЗМІ дізнались, як Шольц вивів Орбана із зали під час голосування за переговори ЄС з Україною

Канцлер ФРН Олаф Шольц після кількагодинних перемовин стосовно вступу Україну в ЄС покликав свого угорського колегу Віктора Орбана на каву за межами залу. Про це пише Politico. 

Видання зазначає, що німецький політик при інших лідерах сказав Орбану, що той може ненадовго вийти з зали, якщо його не влаштовує загальна позиція його колег. Відповідна пропозиція, на яку пристав прем'єр-міністр Угорщини, дала змогу забезпечити одноголосне ухвалення рішення стосовно переговорів ЄС з Україною про членство. 

"За словами Шольца, ця ідея дозволить 26 лідерам ЄС, які залишилися, схвалити шлях України до вступу з необхідною одностайністю — що, згідно з правилами ЄС, також виконується за відсутності одного лідера — тоді як Орбан все ще може сказати, що не голосував "за", - йдеться у матеріалі Politico.

Несподівана тактика Шольца викликала здивування як в Брюсселі, так і за його межами. Критики німецького політика неодноразово заявляли, що йому бракує навичок ведення перемовин та комунікації, якими славилась колишня канцлерка Ангела Меркель. 

Один з чиновників, який був присутній на вчорашньому саміті заявив, що трюк, використаний Шольцом не новий. Чинний канцлер раніше до нього вдавався у 80-х, коли був заступником голови Соціал-демократичної партії Шольца. 

Нагадаємо, 14 грудня Єврорада офіційно схвалила початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Орбан наклав вето на рішення щодо бюджетної допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро від Євросоюзу в рамках довгострокової програми. Після закінчення вчорашньої зустрічі лідерів ЄС він зазначив, що вето застосовано до фінансової допомоги Україні, і країни-члени ЄС розглядатимуть це питання на новому саміті наступного року (у березні 2024 року). 

 

Головне