“Памфір”, “Довбуш”, “Люксембург, Люксембург”: ТОП-10 українських фільмів, які вийшли у 2023 році

“Памфір”, “Довбуш”, “Люксембург, Люксембург”: ТОП-10 українських фільмів, які вийшли у 2023 році

Незважаючи на повномасштабну війну українські режисери продовжують створювати нові та якісні кінострічки.
У 2023 році українські фільми все частіше виходили на світовий рвень, отримували премії та збирали багато переглядів. Редакція сайту “Ми-Україна” зібрала ТОП-10 фільмів різних жанрів, які отримали нагороди та визнання на преміях та вартують уваги глядачів.

“Памфір”


Історія фільму розгортається навколо родини з прикордонного села в Чернівецькій області: голова родини приїжджає додому після тривалих заробітків і постає перед труднощами, що спіткали його рідних.
Фільм  дебютував на Каннському кінофестивалі в програмі «Двотижневик режисера». Британське видання The Guardian включило “Памфір” у перелік найкращих фільмів 2023 року.

Цей фільм отримав 10 перемог на премії “Золота Дзига”.

“Люксембург, Люксембург”


Це другий повнометражний фільм Антоніо Лукіча. Стрічка розповідає історію про близнюків із міста Лубни, які вирушають на пошуки батька в Люксембург. Головні ролі виконали співзасновники хіп-хоп гурту “Курган & Agregat” Аміл і Раміл Насірови. Прем’єра цього фільму була презентована на Венеційському кінофестивалі.

Фільм здобув чотири номінації на премії “Кіноколо” та вісім на номінацій “Золотої Дзиги”.

“Довбуш”


Стрічка “Довбуш” режисера Олеся Саніна розповідає про народного месника Олексу Довбуша. Фільм є універсальною історією про боротьбу українців за свої землю та свободу.

Над цим фільмом працювали близько 10 років.

Цей фільм став найкасовішим ігровим фільмом року. Також він здобув дві номінації на премії “Кіноколо”.

"Ля Палісіада"


Це першийфільм режисера Філіпа Сотниченка, який знімали у жанрі пострадянського нуару. Головні герої розслідують убивство міліціонера, у дружину якого були колись обидва закохані.

Сюжет розгортаєтся за кілька місяців до скасування смертної кари в Україні.

Фільм отримав нагороди на Роттердамському та Вільнюському кінофестивалях. 

Також фільм отримав премію як “Найкращий ігровий повнометражний фільм” на премії “Кіноколо” та посів ще чотири номінації.

“Мавка. Лісова пісня”


Найочікуваніший український мультфільм останніх років. Створювався за мотивами "Лісової пісні" Лесі Українки та на образах зі слов’янських міфів і легенд. Робота над проєктом тривала близько семи років.

Держкіно назвало "Мавку" найкасовішим українським фільмом за роки незалежності. Протягом березня на її сеанси було продано 779 798 квитків.

“Бачення метелика”


Фільм у жанрі військової драми уперше була представлена на Каннському кінофестивалі 2022, у рамках програми “Особливий погляд”.

Фільм отримав нагороду “Золотий Дюк” як найкращий український повнометражний фільм на Одеському МКФ.

Фільм режисера Максима Наконечного описує історію про жінку-військову, аеророзвідницю добровольчого батальйону, яка пережила зґвалтування на війні.

“20 днів у Маріуполі”


Перші 20 днів після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну журналіст Мстислав Чернов із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко фільмували події в Маріуполі під час російської навали.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Прем’єра відбулася на головному фестивалі американського незалежного кіно “Санденс”.

Роботу Мстислава Чернова представили на премію “Оскар” від України в категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

“Ми не згаснемо”


Історія про дорослішання підлітків на сході України під час війни та подорож до вершин Гімалайських гір. Пʼятеро головних героїв-підлітків живуть в Золотому й Станиці Луганській, які з 2014 року перебувають на лінії фронту, та показують свою буденність та пригоди.

Знимати цей фільм почали у 2019 році, а завершили вже у воєнний час. Стрічку “Ми не згаснемо” показали на “Берлінале”-2023.

Також фільм здобув перемогу на премії “Кіноколо”.

“Щедрик”

Пофії фільму відбувається в 30-х роках 20 століття в Івано-Франківську. Декілька сімей різних національностей живуть в одному будинку. Завдяки вчителю співу Софії, діти забувають про жахіття сьогодення.

Фільм відзначили як найкращий на фестивалі Women's International Film Festival Nigeria.

“Мирний-21”


Воєнна драма від режисера Ахтема Сеітаблаєва. Російські спецслужби та бойовики намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину, тим самим повторити кримський сценарій та захопити українські території без бою.

Проте, жоден з особового складу не погоджується перейти на сторону сепаратистів, хоч кожен із героїв має власні особисті проблеми та мотиви вчинити не за покликом серця.

Читайте також: Варто дивитись усією родиною: ТОП-10 фільмів до Дня святого Миколая

Як писали "Ми-Україна" раніше, в грудні на киян чекає низка заходів, які допоможуть налаштуватися на День Святого Миколая, Різдво та Новий рік та гарно провести час із сім'єю. Редакція "Ми-Україна" зібрали кілька заходів, які варто відвідати у Києві.

Головне