Орбан – "троянський кінь", який працює в інтересах росії, – чеський міністр

Орбан –

Чеський міністр у справах Європи Мартін Дворжак різко розкритикував угорського прем'єра Віктора Орбана, звинувативши його в шантажі Євросоюзу та зловживанні правом вето. Як пише ČTK, він назвав його "троянським конем" росії в ЄС.

"Сьогодні Орбан є тим троянським конем, який інтенсивно і, на жаль, все ефективніше розбиває цю єдність і намагається показати, що ми повинні ігнорувати Україну", – сказав Дворжак.

Він підкреслив, що зараз Орбан діє не в національних інтересах Угорщини, "а для захисту інтересів росії" та додав, що політик підірвав таку вкрай необхідну європейську солідарність з Україною в критичний момент.

Як відомо, упродовж останніх тижнів Орбан неодноразово заявляв, що не підтримає початок переговорів з Україною про її членство в ЄС. Однак 14 грудня під час самого голосування за це питання він вийшов зали, чим дав змогу одностайним голосуванням схвалити початок переговорів про вступ Києва у блок. Вже наступного дня Орбан в інтерв'ю сказав, що все ще матиме безліч шансів заблокувати вступ України.

Нагадаємо, на саміті 14 грудня Орбан наклав вето на рішення щодо бюджетної допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро від Євросоюзу в рамках довгострокової програми.

Як писав "Ми-Україна" раніше, депутатка Європарламенту від Литви Раса Юкнявічене закликала Єврокомісію та Єврораду розглянути можливість позбавлення Угорщини права голосу в ЄС.

Головне