Норвегія виділить €84 млн на гуманітарну допомогу Україні

Норвегія виділить €84 млн на гуманітарну допомогу Україні

Норвегія виділить 1 млрд крон (близько 84 млн євро) на гуманітарну допомогу Україні. Кошти перерахують норвезьким організаціям, які опікуються допомогою Києву під час повномасштабної російської агресії.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Норвегії в пресрелізі. Як зазначається, кошти надійдуть норвезькому Червоному Хресту, норвезькій раді у справах біженців, норвезькій церковній допомозі, норвезькій народній допомозі, Карітасу Норвегії, організації Save the Children і цивільній організації з надзвичайних ситуацій NORCAP.

За словами міністра закордонних справ Еспена Барта Ейде, наразі на Україну чекає холодна зима. Близько 18 млн осіб у країні в умовах війни потребують гуманітарної допомоги. Норвегія, згідно з програмою Нансена, планує і надалі надавати екстрену допомогу та захист мільйонам українців, які перебувають у складних умовах.

При цьому допомога від Осло цього разу буде спрямована на забезпечення тих, хто втратив житло, їжу, воду та санітарні умови. Кошти також підуть на освіту, охорону здоров'я та психосоціальну підтримку, а також на захист цивільного населення. Скандинавська країна збирається активізувати зусилля з розмінування українських територій.

"Наші норвезькі гуманітарні партнери роблять неоціненну роботу з доставки екстреної допомоги. Співпраця з українськими партнерами також робить Україну більш стійкою та запобігає подальшому погіршенню гуманітарної ситуації", - зазначив очільник МЗС Норвегії.

З моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Норвегія надала вже понад 4,5 млрд норвезьких крон (близько 378 млн євро) гуманітарної допомоги Україні та допомоги біженцям у сусідніх країнах.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський провів переговори з прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере. Він повідомив про домовленість з Норвегією щодо початку переговорів про гарантії безпеки для України.

Головне