НАЗК внесло бельгійську компанію Fluxys у перелік спонсорів війни

НАЗК внесло бельгійську компанію Fluxys у перелік спонсорів війни

Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійську компанію Fluxys у перелік міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомила пресслужба НАЗК. Як зазначається, Fluxys внесли у список через сприяння експорту скрапленого природного газу з рф, який забезпечує фінансування російської війни в Україні. 

При цьому оператор газової системи Fluxys надає свої потужності для зберігання та перевалки скрапленого газу “Ямал СПГ” на терміналі в бельгійському портовому місті Зебрюгге. “Ямал СПГ” належить російській газовій компанії “Новатек”. Остання, у свою чергу, причетна до фінансування російської агресії та військових злочинів рф в Україні.

“Новатек”, яка є найбільшим приватним виробником природного газу в рф, належить олігархам Леоніду Міхельсону і Геннадію Тимченку, які входять у найближче оточення президента росії Володимира Путіна. У липні 2014 року компанію внесли до санкційних списків США і Канади. Пізніше США ввели санкції проти декількох дочірніх компаній та інших проєктів "Новатека". 

За словами голови НАЗК Олександра Новікова, Fluxys допомагає поповнити державний бюджет росії в 2023 році на 800 млн євро. Ця сума дорівнює вартості восьми винищувачів Су-35 або 800 ракет Калібр, яка вдарятимуть по енергетиці України взимку та вбиватимуть людей.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виключило зі спонсорів війни три грецькі компанії, які припинили транспортування нафти з території росії.

Головне