На зниклому підводному човні "Титан" закінчується кисень: нові подробиці розшуків

На зниклому підводному човні

Пошуки підводного човна з туристами "Титан", який розпочав експедицію до затонулого "Титаніка" та зник 18 червня, знаходяться на критичній стадії. На судні був запас кисню на 96 годин, тобто – 4 доби.

Про це повідомив телеканал CNN. Як зазначається, у середу, 21 червня, берегова охорона США, яка займається пошуками, розширила територію роботи. Вона перенаправила частину обладнання на інші ділянки. 

Рятувальники хочуть визначити місце походження підводного стукоту. Його раніше зафіксували канадські літаки. Звуки лунали з 30-хвилинними інтервалами. Однак визначити джерело не вдалося.

До пошуків вже залучили міжнародний флот та флот кораблів США та Канади з вузькоспеціалізованим обладнанням та технічними експертами.

Дослідник океану і консультант з океанічних операцій та інженерних питань Том Детвейлер, який очолював експедицію, що виявила уламки "Титаніка", назвав "великим зусиллям" переміщення необхідного важкого обладнання до місця пошуків.  

"Техніка дуже і дуже велика, тому її довелося підвозити вантажними літаками. Це було зроблено настільки швидко, наскільки це можливо", – зазначив Детвейлер.

Він також додав, що коли підводний апарат буде знайдено на глибині, знадобиться деякий час, аби підняти його на поверхню. На це знадобиться приблизно дві години.

"На цій глибині неможливо пустити кисень в підводний човен. Треба буде підняти його якнайшвидше, відкрити люк і дістати людей", – розповів він. 

Професор морської інженерії Алістер Грейг розповів, що в разі надзвичайної ситуації під час занурення пілот "Титана", швидше за все, випустив би важки. Це потрібно, аби спливти на поверхню. Проте за відсутності зв’язку знайти підводний апарат розміром із фургон у величезній Атлантиці виявилося складно.

Крім того, вихід з човна ретельно закритий. Це унеможливлює порятунок туристів без сторонньої допомоги, навіть якщо він спливе.

При цьому, якщо "Титан" застряг на дні океану, рятувальні роботи можуть ускладнитися. Причинами є екстремальний гідростатичний тиск і повна темрява на дні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, підводний човен приватної компанії OceanGate Expeditions, який мав оглянути уламки “Титаніка” на дні Атлантики, зник в океані.

Головне