На Землю впаде двотонний супутник спостереження ERS-2

На Землю впаде двотонний супутник спостереження ERS-2

На Землю у середу, 21 лютого, впаде двотонний супутник спостереження ERS-2, який запускала Європейська космічна агенція ще у 1995 році.

Про це повідомило BBC. Як зазначається, цей супутник поступово знижувався після того, як завершив роботу у 2011 році. Тепер він зробить неконтрольоване занурення в атмосферу.

Європейська космічна агенція (ESA) також повідомила, що більша частина двотонного супутника згорить ще під час падіння. Водночас деякі міцніші частини витримають інтенсивне нагрівання. Воно виникає під час польоту скрізь атмосферу. Проте ймовірність того, що ці уламки влучать у населений пункт та завдадуть шкоди, дуже маленька.

В Агенції розповіли, що уламки можуть приземлитися фактично у будь-якій точці світу, однак через те, що більша частина поверхні Землі вкрита океаном, то будь-яке космічне сміття найімовірніше потоне у морі.

"Жоден з елементів супутника, які можуть потрапити в атмосферу (і досягти поверхні Землі), не є радіоактивним або токсичним", - заявив Мірко Албані з відділу ESA, що відповідає за наземне спостереження за Землею.

У 1990-х роках було запущено два майже однакові супутники дистанційного зондування Землі (ERS), які стали найдосконалішими спостерігачами за планетою у свій час з набором інструментів для відстеження змін на землі, в океанах і повітрі. Супутники спостерігали за повенями, вимірювали температуру поверхні континенту та океану, слідкували за рухом льодовиків і фіксували вигин землі під час землетрусів. ERS-2 також міг оцінити захисний озоновий шар Землі.

Пара супутників навіть називавається "прабатьками спостереження за Землею в Європі".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, астрономи з Австралійського національного університету заявили про виявлення квазару, який у 500 разів яскравіший від нашого Сонця. Цей об'єкт на сьогодні є найяскравішим відомим об'єктом у Всесвіті.

Головне