На телефонах членів оборонного комітету Європарламенту виявили шпигунські програми

На телефонах членів оборонного комітету Європарламенту виявили шпигунські програми

На мобільних телефонах членів оборонного комітету Європейського парламенту виявили шпигунські програми. Раніше на двох пристроях були виявлені сліди злому.

Про це повідомило видання Politico. Як зазначається, Європарламент попросив членів підкомітету перевірити власні телефони на наявність шпигунського програмного забезпечення, у результаті було отримано невтішні відповіді.

ІТ-служба Європарламенту заявила, що членів і співробітників підкомітету з питань безпеки й оборони атакували програмним забезпеченням для спостереження. Водночас причина, з якої на телефони могли встановити таку шкідливу програму, наразі не встановлена.

Інцидент стався в результаті підготовки Європарламенту до можливого іноземного втручання та кібератак під час виборів у червні 2024 року. Аудит кібербезпеки Європарламенту наприкінці 2023 року продемонстрував, що заходи захисту "ще не відповідають галузевим стандартам" і "не повністю відповідають рівню загрози", яку становлять кіберзлочинці.

Нагадаємо, в Україні у 2023 році кількість кібератак зросла на 15,9% у порівнянні з показником 2022 року, до 2543 інцидентів. Зафіксовано 347 кібератак на уряд та урядові організації, 276 на місцеві органи влади, 175 на організації у секторі безпеки та оборони, 127 на комерційні організації та 92 у енергетичному секторі тощо.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, в Україні правоохоронні органи припинили діяльність транснаціонального угруповання хакерів-вимагачів "LockBit", яке вважається найавторитетнішим у світі вимагачів. Угруповання з 2019 року здійснило понад 3 тис. кібератак на інфраструктуру приватного сектору США та ЄС.

Головне