На президентських виборах в Тайвані перемагає кандидат від демократів

На президентських виборах в Тайвані перемагає кандидат від демократів

На президентських виборах в Тайвані у суботу, 13 січня, перемагає кандидат від правлячої партії демократів Лай Чінте. Після підрахунку 99% голосів кандидат набрав 40,2% голосів громадян.

Про це повідомила інформаційна агенція Reuters. Як зазначається, переможець виборів виступив за окрему ідентичність Тайваню. Так, він заперечує територіальні претензії Китаю. 

Лай Чінте обіймав посаду віцепрезидента і тепер балотувався на третій термін. Це є безпрецедентним кроком для виборчої системи Тайваню. Вперше в історії країни на третіх виборах поспіль перемагає одна й та сама партія - демократична.

Демократична прогресивна партія під час нинішніх виборів мала два конкуренти. Йдеться про кандидата від найбільшої опозиційної партії Гоміндан Хоу Юй та ексмера столиці Тайваню Тайбею Ко Веньдже з Народної партії.

Після підрахунку понад 99% голосів він дістав 40,2% підтримки виборців. Друге місце зайняв Хоу Юй з опозиційної партії (33,5% голосів), а третє - Ко Веньдже (26,5%). І Хоу Юй, і Ко Веньдже підтримували позицію зближення з Китаєм. Вони вже визнали свою поразку.

Явка на виборах становила понад 70%.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, лідер Китаю Сі Цзіньпін під час новорічного звернення заявив про неминуче "возз'єднання" материкового Китаю з Тайванем. За його словами, він переконаний, що це "возз'єднання" відбудеться, адже "співвітчизники по обидва боки Тайванської протоки повинні бути пов’язані спільною метою та розділити славу відродження китайської нації".

Головне