На Кубі принаймні з 2019 року працює шпигунська база Китаю, - AP

На Кубі принаймні з 2019 року працює шпигунська база Китаю, - AP

У Китаю є шпигунська база на Кубі. Свою діяльність вона здійснює як мінімум - 2019 року. Про це розповів представник Білого дому, пише AP.

Заснування чергового розвідувального відомства у третій країні є частиною глобальних зусиль Пекіна щодо вдосконалення та розширення своїх можливостей для збору таємних даних по усьому світу.

Співрозмовник видання наголосив, що американська розвідка про китайську базу на Кубі давно знає і вже активізувала зусилля для протидії шпигунським операціям КНР. Він додав, що США вдалось досягти певних успіхів у цьому питанні за допомогою дипломатії та інших невказаних дій.

Днями видання WSJ написало про домовленість КНР та Куби щодо зведення на острові спеціальної бази для шпигунства за США. За даними ЗМІ, китайська сторона запланувала розташувати на острові розвідувальний об'єкт, який дасть змогу прослуховувати та перехоплювати електронні повідомлення південно-східної частини США.

Заступник очільника МЗС Куби Карлос Фернандес де Коссіо назвав ці дані такими, що не відповідають дійсності.

"Американська газета The Wall Street Journal опублікувала 8 червня абсолютно хибну безпідставну інформацію, згідно з якою існує угода між Кубою та Китаєм у військовій сфері з метою будівництва бази для шпигунства", - заявив він.

У Білому домі також заявили, що наведені WSJ дані "не відповідають дійсності".

"Що я можу вам сказати, то це те, що з першого дня правління цієї адміністрації ми були стурбовані діяльністю Китаю щодо впливу на весь світ; звичайно, у цій півкулі та в цьому регіоні ми дуже, дуже уважно стежимо за цим", - зазначив радник президента США з національної безпеки Джон Кірбі.

Як писав “Ми-Україна” раніше, 17 квітня агенти ФБР заарештували 61-річного Лу Цзяньвана з Бронкса та 59-річного Чена Цзіньпіна за те, що вони заснували Східний бродвейський поліцейський відділок у Нью-Йорку. Згодом ЗМІ опублікували розслідування, в якому розкрили місця розташування ще щонайменше шести таких відділків в країні.

Робота таких самих відділків зафксованіа також у Канаді та Німеччині.

Головне