На Хмельниччині в лікарні за гроші видавали ухилянтам фіктивні меддовідки: за місяць заробляли $150 тисяч

На Хмельниччині в лікарні за гроші видавали ухилянтам фіктивні меддовідки: за місяць заробляли $150 тисяч

У Хмельницькій області викрили масштабну корупційну схему у лікарні. Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

Так, правоохоронці встановили причетність співробітників медзакладу до масового продажу фіктивних медичних документів для отримання групи інвалідності та "списання" з військової служби за станом здоров’я.

"До організації оборудки причетне керівництво медзакладу та профільні лікарі, що діяли у складі злочинної групи. До незаконної діяльності вони залучили шестеро "довірених" осіб, які підшукували потенційних клієнтів, зокрема ухилянтів, що планували втекти за кордон.

Від "замовників" ділки отримували паспортні дані і передавали їх лікарям, які були залучені до схеми. Отримані відомості посадовці використовували для оформлення фіктивних історій захворювань та "меддовідок" щодо непридатності до військової служби або встановлення групи інвалідності", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, дохід від злочинної схеми становив щомісячно 150 тисяч доларів. Кожен з клієнтів корупціонерів платив їм від 2 до 10 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості "замовлення" і пакету виготовлених "документів".

Всього співробітники СБУ виявили близько 100 фактів оформлення фальшивих документів. 

Під час передачі чергового хабара у 4,6 тисячі доларів було затримано голову лікарської комісії медустанови та двох його спільників.

Також пройшли обшуки у робочих кабінетах та за місцем проживання організаторів схеми, у ході яких знайшли:

  • 7 мільйонів у гривневому еквіваленті;
  • печатки і документацію, які підтверджують факти злочину.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Їх планують відправити за ґрати.

Як повідомляли "Ми-Україна", СБУ ідентифікувала ще 12 колаборантів з окупаційного “МВС рф” у Херсонській області. Вони займалися фабрикуванням справ проти українців.

Головне