Мораторій на відключення боржників: Галущенко пояснив, чому скасували

Мораторій на відключення боржників: Галущенко пояснив, чому скасували

На сьогодні споживачі в Україні заборгували за спожиту електроенергії мільярди гривень. При цьому найбільші борги фіксуються в областях, які безпосередньо не зазнали впливу бойових дій, розповів в ефірі марафону "Єдині новини" очільник Міненерго Герман Галущенко. 

"Наприклад, Чернівецька область. Як на мене, це очевидна ознака того, що мораторій, який був запроваджений на початку агресії він був правильний та обґрунтований тоді, але коли в 2023 році вже борг у вищезгаданій області більше мільярда гривань виникає питання, чому не платять. Є відчуття, що мораторій почали використовувати просто для зловживання, щоб не платити, розуміючи, що не буде відключення", - зауважив міністр енергетики.

Він наголосив, що від рівня сплати за спожиту електроенергію напряму залежить і швидкість відновлення енергосистеми. 

За словами Галущенка, у разі незгоди із отриманим попередження про відключення світла користувачі мають змогу його оскаржити.

"Якщо є незгода або очікування, що розрахунок ОСР (оператора системи розподілу - ред.) - це теж можливо, помилки бувають - люди тоді мають звернутись до обленерго і попросити верифікувати ці цифри. Людина має право звернутися в НКРЕКП зі скаргою на ситуацію і отрмає рішення, яке вже буде обов'язковим для відповідного ОСР", - розповів він. 

Нагадаємо, наприкінці 2023 року Кабмін скасував мораторій на відключення від комунальних послуг та нарахування пені за борги.

Як писав "Ми-Україна" раніше, оператор системи розподілу YASNO, який здійснює діяльність у м. Київ та Дніпропетровській області, нарахував понад 70 000 осіб, які є першими у черзі на відключення. Їх загальний борг складає 600 мільйонів гривень.

Головне