Макрон: Російського прапора на Олімпіаді в Парижі бути не може

Макрон: Російського прапора на Олімпіаді в Парижі бути не може

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що російського прапора на Олімпіаді в Парижі в 2024 році бути не може.

Про це повідомило видання Le Monde.

"Очевидно, що російського прапора на Іграх у Парижі бути не може, я думаю, що тут є консенсус… росії, як країні, немає тут місця в той час, коли вона скоювала воєнні злочини, коли вона депортувала дітей", - заявив Макрон.

Раніше, попри продовження війни, МОК рекомендував дозволити спортсменам з росії та Білорусі брати участь у змаганнях в нейтральному статусі. Проте це можливо було за умови, якщо вони не підтримують війну рф проти України і не пов'язані з військовими своїх країн.

"Справжнє питання, яке доведеться вирішити олімпійському світу, в тому, яке місце надати цим російським спортсменам, які іноді готувалися все життя, а також можуть стати жертвами цього режиму", - зазначив президент Франції.

За його словами, важливо розрізняти спортсменів, які фактично є співучасниками дій російської влади, і тих, хто "став жертвою режиму". Він додав, що МОК має ухвалити справедливе і зрозуміле українцям рішення.

Нагадаємо, російську важкоатлетку, призерку Олімпіади та чемпіонку світу Тетяну Каширіну дискваліфікували на вісім років за допінг. Відомо, що спортивний арбітраж скасував виправдувальний вирок дисциплінарного антидопінгового комітету РУСАДА у справі Тетяни Каширіної. Російська важкоатлетка є срібною призеркою Олімпіади в Лондоні, п’ятиразовою чемпіонкою світу, восьмиразовою чемпіонкою Європи.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що позиція України щодо участі російських спортсменів в Олімпіаді незмінна. Речник ОП додав, що спорт не поза політикою, спорт – це і є політика.

Головне