Лубінець: Законопроєкт про мобілізацію містить норми, що суперечать Конституції України

Лубінець: Законопроєкт про мобілізацію містить норми, що суперечать Конституції України

Законопроєкт про внесення змін до процесу мобілізації, який напередодні був поданий Кабінетом міністрів, містить норми, що суперечать Конституції України. Про це ефірі телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише Telegram-канал "Ми-Україна".

За його словами, він голосуватиме проти ухвалення документа. 

"Я завжди відношусть до всіх процесів, що відбуваються на території нашої держави, через національне та міжнародне законодавство. У цьому законопроєкті, як на мене, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо про це писатиму, коли цей законопроєкт офіційно передадуть мені на погодження. Чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене, будемо ретельно його вивчати, і я робитиму свої заперечення", - зазначив Лубінець.

Омбудсмен додав, що людина не може бути обмежена у своїх правах. Зокрема, Конституції суперечать норми щодо обмеження прав військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

"Людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити йому продати цей будинок чи купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції. Так, є норма, яка прямо дає змогу обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені безкінечно", - наголосив він.

Крім того, Лубінець вважає, що Україна, яка воює проти країни-агресорки росії не може перетворюватися на "дещо, схоже на російську федерацію".

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроект, спрямований на поліпшення механізмів проведення мобілізації та військового обліку в Україні.

Головне