Ліван повністю відключили від електроенергії за борг у $83 млн

Ліван повністю відключили від електроенергії за борг у $83 млн

Ліван повністю відключили від світла через те, що дві ТЕС перестали подавати енергію через несплату боргу у 83 мільйони доларів.

Про це повідомляє Sky News.

Електрика відключена у місті Дейр-Аммар на півночі країни та Аль-Захрані на півдні. Борг перед енергетичною компанією становить близько 83 млн дол. З цієї суми ліванська держкомпанія Electricit du Liban виплатила оператору ТЕС Primesouth тільки два мільйони доларів.

Без електроенергії залишилися також лікарні, державні установи та міжнародний аеропорт Бейрута. Станції, що перекачують питну воду до регіонів Лівану, теж зупинили свою роботу.

Дві ТЕС сумарною потужністю 550 МВт – єдині джерела електроенергії в Лівані.

Варто додати, що країна переживає блек-аут не вперше. Це вже відбувалося у 2022 році. Тоді подачу електроенергії зупинили через конфлікт навколо електростанції у селі Арамун під Бейрутом.

Довідка.

Збої пов'язані з фінансовою кризою в Лівані та зі складнощами з імпортом нафти, необхідної для електропостачання, нагадує агентство AFP.

У жовтні 2021 року на деякий час було зупинено роботу двох найбільших ліванських електростанцій - "Аль-Захрані" та "Дейр-Аммар", що призвело до повного відключення державної електромережі. Електропостачання тоді відновили лише за добу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, українців вкотре закликали ощадливо споживати електроенергію, адже через спекотну погоду максимум споживання збільшився. 

Головне