Кулеба, Єрмак і Сійярто почали переговори з метою нормалізації українсько-угорських відносин

Кулеба, Єрмак і Сійярто почали переговори з метою нормалізації українсько-угорських відносин

В Ужгороді відбулася зустріч керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з міністром зовнішньої торгівлі і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

Переговори відбулися як у вузькому колі, так і в розширеному форматі.

Під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів з угорською делегацію Андрій Єрмак заявив, що зустріч була продуктивною, а розмова – дуже відвертою та чесною.

"Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали про те, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр-міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною і вона дійсно відкрила нову сторінку у наших відносинах", - розповів він.

Керівник Офісу Президента висловив сподівання на зміцнення українсько-угорських стосунків. За словами Андрія Єрмака, Україна прагне, щоб зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана була результативною, і сьогодні вже розпочато її підготовку.

Керівник Офісу Президента зазначив, що під час сьогоднішньою зустрічі обговорювалась реалізація Формули миру Володимира Зеленського. Андрій Єрмак подякував Угорщині за участь її представників у зустрічах радників з питань національної безпеки на політичних радників, зокрема в Давосі.

На зустрічі також йшлося про євроатлантичну інтеграцію України. Окремо сторони зупинилися на питаннях секторального співробітництва між державами, зокрема у сфері логістики, розвитку транспортного сполучення, енергетичній та фінансовій сферах.

Також за його словами, українська та угорська сторони погодилися з необхідністю врегулювати питання захисту прав національних меншин. На прохання української сторони Угорщина передала перелік запитань щодо захисту прав осіб, які належать до національних меншин.

"Ми хочемо мати цю дискусію на двосторонньому рівні, щоб остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено в інтересах всіх національних меншин, які проживають в Україні, зокрема й угорської", - додав він.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Ужгороді у понеділок, 29 січня, глава Офісу президента Андрій Єрмак разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою зустрілися з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто. Про це повідомив Андрій Єрмак.



Головне