Кубу охопили протести: люди вимагають "світла та їжі"

Кубу охопили протести: люди вимагають

У місті Сантьяго - другому за величиною на Кубі - сотні громадян вийшли на вулиці, аби висловити свій протест проти тривалих відклчень електроенергії в країні та нестачі харчів. Як пише Reuters, подібні публічні акції протесту є досить рідкісним явищем для цієї соціалістичної держави.

На відео, опублікованих учасниками та очевидцями акції, можна побачити натовп людей, що скандує "світла та їжі". Відключення електроенергії у деяких регіонах Куби тривали по 18 і більше годин на добу. 

Практично безпрецедентна економічна криза накрила Кубу після пандемії коронавірусу. Населення країни зіткнулось з істотний дефіцитом пального, їжі та медикаментів. Це послужило однією з причин виїзду більш 400 000 місцевих до Сполучених Штатів. 

Президента Куби Мігель Діас-Канель на акцію протесту відреагував, закликавши до діалогу в "атмосфері спокою та миру". 

"Налаштування органів партії, держави та уряду полягають в тому, щоб уважно ставитися до скарг нашого народу, вислуховувати, вести діалог, роз'яснювати численні зусилля, які робляться для покращення ситуації, завжди в атмосфері спокою та миру", - зазначив він. 

Також Діас-Канель заявив, що "терористи" зі США не оминуть можливість використати ці події задля "дестабілізації", а саме розпалення нових повстань.

Видання зазначає, що для "контролю за ситуацію" до протестувальників були направлені правоохоронці. Наразі невідомо, чи були затримані під час протестів. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Інститут вивчення війни (ISW) дійшов висновку, що росіяни намагаються використовувати родичів українських військовополонених для розпалювання внутрішнього невдоволення в Україні.

 
 
 
 

 

Головне