Костін: Створення міжнародного спецтрибуналу для рф підтримують вже понад 20 країн

Костін: Створення міжнародного спецтрибуналу для рф підтримують вже понад 20 країн

Понад 20 країн світу, включно зі Сполученими Штатами Америки, підтримують ідею створення спеціального трибуналу для рф за злочини, скоєні в Україні. Про це заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін під час спільного брифінгу з американськими конгресменами.

"Сьогодні з колегами обговорювали те, скільки кримінальних проваджень вже передано до суду. Вже ми маємо двох воєнних злочинців саме по подіях в Бучі, засуджених українськими судами. І це під час війни, під час тільки першого року війни. Але ми розуміємо, що жоден з цих воєнних злочинів не був би скоєний, якщо б Путін не вдався до агресії. І тому найголовніше на юридичному фронті це підтримка ідеї створення спеціального трибуналу для вищого керівництва російської федерації. Вищого політичного та військового керівництва за скоєний злочин агресії. Наразі вже більше 20 країн, включаючи Сполучені Штати Америки, підтримують ідею створення міжнародного судового інструменту. Ми віримо в те що, це буде трибунал для покарання вищого керівництва російської федерації за злочин агресії", - зазначив Генпрокурор Костін.

Також він додав, що зараз розглядаються кілька юридичних моделей цього процесу.

"Над цим працюють юристи. Наша головна задача, щоб цей трибунал об'єднував якомога більше країн світу. Тому що весь цивілізований світ вважає, що злочин агресії був скоєний і цей злочин має бути покараний", - заявив Костін.

Крім того він пояснив, чому такий трибунал повинен бути саме міжнародним.

"Якщо будь-яка композиція цього трибуналу буде передбачати застосування українського національного законодавства, то це буде автоматично означати, що ані Путін, ані прем‘єр-міністр росії, ані голова МЗС, не зможуть бути покарані. Український народ цього ніколи не дозволить. Тому наша мета, щоб цей трибунал був міжнародний, базувався на міжнародному договорі, на підтримці Генасамблеї і довів юридичним шляхом те, що і так знає весь цивілізований світ", - зазначий Андрій Костін.

Як повідомляли "Ми-Україна", Генпрокурор Андрій Костін розповів, що спецтрибунал над керівництвом рф можуть створити на підставі багатосторонньої міжнародної угоди або угоди між ООН та Україною.

Головне