КНДР будує стіну на кордоні з Південною Кореєю

КНДР будує стіну на кордоні з Південною Кореєю

Свіжі супутникові знімки розкрили новий поворот у протистоянні двох Корей. На найсхіднішій ділянці кордону між Північною та Південною Кореєю з'явилися ознаки будівництва стіни з боку КНДР. 

Як пише CBS News, світлини, зроблені 17 червня компанією Planet Labs PBC, чітко показують три білі структури вздовж кордону. Окрім цього, на північнокорейській стороні демілітаризованої зони (ДМЗ) помітно розчищену ділянку для під'їзної дороги. Ці зміни стали видимими лише нещодавно - на знімках листопада 2023 року їх ще не було.

Демілітаризована зона, створена у 1953 році після підписання угоди про перемир'я, є 240-кілометровою смугою шириною чотири кілометри, що розділяє дві Кореї. Цікаво, що технічно країни все ще перебувають у стані війни, оскільки мирний договір так і не був підписаний.

Донгсей Кім, експерт з питань ДМЗ з Нью-Йоркського технологічного інституту, підтвердив, що нові споруди знаходяться в межах первісної території демілітаризованої зони. Однак він зазначив, що за останні 70 років обидві сторони неодноразово порушували ці кордони.

Ця новина з'явилася на тлі зростання напруженості в регіоні. Нещодавно південнокорейські війська вдруге за місяць здійснили попереджувальні постріли у відповідь на короткочасний перетин військової демаркаційної лінії північнокорейськими солдатами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 19 червня російський диктатор Володимир Путін оголосив про підписання угоди про всеосяжне стратегічне партнерство з лідером КНДР Кім Чен Ином. Одним з пунктів документа передбачені взаємні зобов'язання надавати допомогу один одному в разі нападу на одну зі сторін.

Головне