Катерина Рожкова розповіла, коли гривня повернеться у "вільне плавання"

Катерина Рожкова розповіла, коли гривня повернеться у

Заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова розповіла, коли гривня зможе повернутися у "вільне плавання". За її словами, щоб це сталося, в Україні повинні скластися відповідні умови, однак говорити про конкретні дати неможливо.

"Це пов'язано з попитом на валюту. Сьогодні задовольняє попит на валюту єдиний Національний банк. Тому економічні передумови це коли все ж таки оце поступове відновлення економіки призведе до того, що цей попит і пропозиція почнуть балансуватися без НБУ. Там ціла низка передумов, ми зараз все це обговорюємо і коли ми погодимо, затвердимо, оприлюднимо цей наш план. Але ще раз кажу - він не буде прив'язаний до дат. Коли ми скажемо, що наші щоденні інтервенції (продаж валюти, - ред.) зменшуються до якогось рівня, тоді ми можемо щось робити… Можливо з'явиться ще ринкова пропозиція, завдяки чому буде розширюватися експорт, безпекова ситуація покращиться, покращиться ситуація з логістикою, приток валюти в країну збільшиться і це створить необхідні передумови. Тому цей план базується не на датах, а на умовах, які мають скластися", - зазначила Рожкова в інтерв'ю "Ми-Україна".

Вона також додала, що наразі Україна працює над так званою картою валютної лібералізації.

"Дуже швидко і просто накласти обмеження в один день. Але знімати обмеження і повертатися до ринкових звичних нам умов одночасно не можна, це буде дуже великий стрес для економіки. У нас сьогодні разом з тим, що існує фіксований курс, у нас існує ще і величезна низка обмежень, які, на жаль, вже дещо заважають відновленню економіки. Тому питання переходу до ринкового курсоутворення і оцього плану графіку зняття обмежень, це питання, які треба розглядати. Ми хочемо, щоб не було шоку для економіки. Ми хочемо спочатку потихеньку знімати ті обмеження, які заважають бізнесу відновлюватися, а значить економіці розвиватися. І так потроху, потроху і ми вийдемо на те, що бізнес працює в умовах здійснення валютних операцій, які були до початку повномасштабного вторгнення", - пояснила Катерина Рожкова.

Головне