Єгипет відкрив пункт пропуску "Рафах": із сектора Гази почалася евакуація іноземців

Єгипет відкрив пункт пропуску

Через посередництво Катару та за участю США досягнута угода про тимчасове відкриття прикордонного переходу "Рафах" між сектором Гази та Єгиптом для пропуску на територію Єгипту громадян третіх країн, які перебувають у секторі Гази.

Про це повідомило агентство Reuters.

Важливо зауважити, що ця угода не регулює інші питання, такі як звільнення заручників, яких утримує ХАМАС, чи встановлення гуманітарного перемир'я.

Єдиний прикордонний перехід між сектором Гази та Єгиптом не функціонує в повному обсязі через опаски влади Єгипту щодо припливу біженців з Гази. Єгипет не бажає впускати їх на свою територію, особливо з політичних міркувань, боячись, що випуск мешканців Гази може позначитися на статусі цієї території, яку володіють палестинці.

В останній час прикордонний перехід відкривався лише для проїзду в сектор машин, які перевозили гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, США та Ізраїль розпочали обговорення майбутнього Сектора Газа, включаючи можливість введення іноземних військ, якщо ЦАХАЛ зможе витіснити ХАМАС.

Розглядаються кілька альтернативних сценаріїв:

  • Перший варіант полягає в контролі над регіоном за участю військ США, Великобританії, Німеччини та Франції, і, за можливістю, залученням арабських країн.
  • Другий варіант передбачає розгортання миротворчих сил за аналогією з багатонаціональними групами спостерігачів на Синайському півострові.
  • Третій варіант передбачає передачу контролю над Газою під тимчасовий нагляд ООН.

Незважаючи на ці обговорення, слід зазначити, що розмови про майбутнє Гази знаходяться на початковій стадії. Держсекретар США Ентоні Блінкен відкрито заявив, що Сектор Газа не може залишитися під керівництвом ХАМАС.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, росія зранку обстріляла Херсон - загинула жінка, ще двоє людей поранені.

Головне