Гутерріш вніс ЦАХАЛ та ХАМАС до чорного списку ООН, в який торік включили рф

Гутерріш вніс ЦАХАЛ та ХАМАС до чорного списку ООН, в який торік включили рф

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш включив Армію оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) до переліку порушників прав дітей в умовах конфлікту. Також до чорного списку організації було включено і палестинські угруповання ХАМАС та Палестинський ісламський джихад, пише CNN.

Представник генсека Стефан Дюжаррик зазначив, що ізраїльську місію ООН було викликано в п'ятницю головою адміністрації Гутерреша, що є звичайною процедурою для країн, які нещодавно включені до списку. 

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан висловив обурення рішенням ООН у відеозаписі, на якому він телефонує зі свого офісу, імовірно, чиновнику ООН. У відео Ердан назвав ЦАХАЛ "найморальнішою армією у світі" та заявив, що "єдиний, хто сьогодні занесений до чорного списку, — це генеральний секретар, чиї рішення з початку війни і навіть раніше винагороджують терористів та стимулюють їх використовувати дітей для терористичних актів".

Дюжаррик назвав "шокуючим і неприйнятним" те, що Ердан опублікував приватну розмову, зазначивши, що за 24 роки служби в ООН він ніколи не бачив подібного.

Включення Ізраїлю до списку відбулося після восьми місяців війни у Секторі Гази, під час якої, за даними Міністерства охорони здоров'я анклаву, загинуло понад 550 дітей.

Рік тому до цього ж списку включили і росію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями Палата представників США проголосувала законопроєкт, який передбачає введення санкцій проти Міжнародного кримінального суду. Передумовою для документа став намір МКС висунути звинувачення у воєнних злочинах прем'єру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху.
 

Головне