Ердоган закликає G20 виконати вимоги рф для відновлення зернової угоди

Ердоган закликає G20 виконати вимоги рф для відновлення зернової угоди

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликає G20 виконати деякі вимоги рф для відновлення "зернової угоди".

Про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на трьох турецьких чиновників, які знайомі з переговорами. За їхніми словами, турецький лідер намагається провести закриті зустрічі з лідерами під час саміту G20 у Нью-Делі.

Раніше Ердогану не вдалось переконати російського президента Володимира Путіна відновити "зернову угоду".

"Хоча зусилля Туреччини навряд чи вплинуть на союзників України в США та Європі, прийняття Ердоганом вимог росії підкреслює виклики, з якими він стикається під час свого балансування після вторгнення Москви до України", - пишуть журналісти.

При цьому Анкара просить світових лідерів полегшити страхування російського експорту продовольства та добрив. Вона також просить відновити підключення Москви до системи SWIFT для міжнародних платежів.

"Туреччина каже своїм колегам, що спосіб відновити угоду полягає в послабленні деяких санкцій, які, як стверджує Москва, перешкоджають їй імпортувати сільськогосподарське обладнання, таке як трактори або запчастини, заявили турецькі чиновники", - йдеться у статті.

Нагадаємо, президенти Туреччини та росії на зустрічі Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін не дійшли згоди щодо відновлення дії “зернового коридору”. Про це йшлося на пресконференції в Сочі. Путін наголосив, що зобов’язання по угоді, які стосувалися російської сторони, не були виконані.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Міністерство закордонних справ України відреагувало на інформацію про те, що генсек ООН Антоніу Гутерреш нібито запропонував рф угоду з чотирьох пунктів. Вона була потрібна для повернення до “зернової угоди”. Як зазначив Олег Ніколенко, Україна не підтримує послаблення будь-яких санкцій проти росії.

Головне