До міжнародної телеверсії "Оскара" повернуть українську стрічку "20 днів у Маріуполі"

До міжнародної телеверсії

Американська академія кіномистецтв планує перемонтувати церемонію "Оскара-2024", щоб внести нагородження і промову українського режисера Мстислава Чернова. Про це повідомляє видання Deadline.

Академія кінематографічних мистецтв і наук після хвилі обурення вирішила перемонтувати хвилинну версію трансляції церемонії вручення премії "Оскар", щоб додати туди категорію "Найкращий документальний фільм", у якій перемогла стрічка українського режисера Мстислава Чернова про Маріуполь.

Такі змінили сталися після того, як телеканал "Суспільне" - мовник, який має права на трансляцію "Оскара" в Україні, висловив протест проти виключення категорії "Найкращий документальний фільм" з 90-хвилинної версії, заявивши, що "шокований і глибоко розчарований" цим рішенням. 

На церемонії режисер стрічки Мстислав Чернов виголосив промову, в якій звернув увагу присутніх на Оскарі та глядачів кінопремії на війну. Чернов заявив, що хотів би мати змогу обміняти свій "Оскар" на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста і не вбивала десятки тисяч громадян в Україні.

Виконавчий продюсер “Суспільне Культура" Лук’ян Галкін підкреслив, що минулого року скорочена версія містила нагородження номінації "Найкращий документальний фільм". Тоді в ній перемогла стрічка про Олексія Навального, вона також змагалась з українським фільмом "Будинок зі скалок" про дітей з Лисичанська.

Нагадаємо, вперше в історії український фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав Оскар, передає сайт "Вікна".

Також документальна стрічка отримала премію BAFTA, Sundance та премію Гільдії режисерів Америки.

Як писали "Ми-Україна" раніше, на церемонії вручення премії "Оскар" 2024 року вперше в історії український фільм "20 днів у Маріуполі" був відзначений премією у категорії Найкращий документальний фільм.

Безперечну перемогу отримав біографічний фільм-блокбастер Крістофера Нолана "Оппенгеймер", отримавши сім нагород, включно з найкращим фільмом, найкращою чоловічою роллю та найкращим режисером.

Головне