Десятки тисяч загиблих: лівійці вимагають розслідування обставин смертоносної повені

Десятки тисяч загиблих: лівійці вимагають розслідування обставин смертоносної повені

Генпрокурора Лівії закликали негайно розпочати розслідування катастрофічних повеней, внаслідок яких загинули десятки тисяч людей. Як пише The Guardian, людей зокрема цікавлять питання запровадження комендантської години в ніч в ніч на трагедію та погано обслуговування дамб, що прорвало водою.

Влада найбільш постраждалого населеного пункту Дерна, включно з мером Абдулменамом аль-Гайті, вважає, що, ймовірно, загинуло 20 000 людей. Водночас офіційно підтверджена агентствами ООН кількість жертв, за останнім даними, становить щонайменше 5200 людей.

Справедливого та термінового розслідування трагедії вимагають обидві конкуруючі адміністрації в розділеній країні. Так голова президентської ради Лівії Мохамед аль-Менфі, який керує на сході, заявив, що потрібно "притягти до відповідальності всіх, хто припустився помилки, утримався або вдався до дій, які призвели до обвалення міських гребель".

У країна наростає "народна хвиля гніву" стосовно ігнорування владою попереджень про технічний стан двох дамб, нездатність знайти підрядників для обслуговування греблі після громадянської війни в Лівії 2011 року, а також точних інструкцій, наданих поліцією та управлінням безпеки в ніч на повінь.

https://twitter.com/POONAMSONI1992/status/1702249594795782381

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку цього тижня місто Дерна у Лівії спіткала масштабна повінь, яка сталась через прорив двох дамб. Конструкції не витримали потужні зливи, які з собою приніс ураган “Даніель”. Міністр охорони країни Осман Абдулджаліл, відвідавши постраждалий населений пункт назвав його “містом-привидом”.

Головне