"Демобілізовували" військових: СБУ затримала ще п'ять організаторів схем для ухилянтів

Служба безпеки України затримала ще п'ять організаторів схем для ухилянтів. Деякі з них також займалися "демобілізацією" українських військових.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, завдяки цим схемам військовозобов'язані могли ухилятися від військової служби та нелегально виїжджати за кордон.

Фігуранти обіцяли клієнтам, що за гроші "спишуть" їх з військового обліку або ж допоможуть виїхати за кордон поза контрольно-пропускними пунктами. Вартість "послуги" коштувала до 6 тис. доларів з однієї особи в залежності від терміновості запиту.

Таким чином у Черкасах правоохоронці викрили адвоката та його спільника. Вони продавали фіктивні висновки військово-лікарської комісії чинним військовослужбовцям. У цих документах йшлось про "погане здоров’я" чоловіків призовного віку. Це було формальною підставою для "списання" зі служби. Згодом демобілізовані бійці мали змогу використати цей документ для виїзду за кордон.

У Києві також викрили та затримали двох осіб, які займались переправленням чоловіків у країни Європейського Союзу через територію невизнаного Придністров’я. Клієнтів забезпечували фіктивними документами ВЛК, де також писали про непридатність до служби. Причиною називали "наявність хронічних захворювань". Потім ухилянтів забирали в обговореному напередодні місці та відвозили на автівці на територію Придністров'я, а потім до Євросоюзу.

У Запоріжжі правоохоронні органи затримали двох шахраїв. Вони брехнею заволодівали коштами військовозобов’язаних чоловіків. Вони обіцяли чоловікам призовного віку "відмазати" їх від мобілізації. Шахраї розповідали, що нібито мають свої "зв'язки"" у ТЦК СП. Проте після отримання грошей особи зникали та не виходили на зв'язок.

Наразі тривають розслідування щодо кожної з цих справ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, біля кордону з Молдовою прикордонники затримали чотирьох ухилянтів, яких ділки за 12 тис. доларів покатали на човні, замість незаконного перевезення за кордон.

Головне