Через прорив льодовикового озера на Алясці під воду пішло два житлові будинки (відео)

Через прорив льодовикового озера на Алясці під воду пішло два житлові будинки (відео)

Потужна повінь на Алясці, яку спричинив прорив льодовикового озера, знесла два житлові будинки. Подія сталася у столиці штату Джуно, пише ABC News.

У місті у зв'язку з виходом з берегів річки Менденхолл голосили надзвичайну ситуацію, мешканців евакуювали.

"Повінь сталася через прорив бічного басейну Suicide Basin на льодовику Менденхолл, розташованого приблизно за 19 миль на північ від столиці штату Аляска. Повінь через прорив льодовикового озера відбувається, коли проривається гребля, що містить льодовикове озеро", - інформує видання.

Місцева влада повідомила про руйнування кількох будівель уздовж річки, при цьому один з них повністю пішов під воду, інший - "був частково змитий". Під загрозою нині знаходяться ще "декілька" інших житлових будинків, у тому числі багатоквартирних.

Гідролог Національної метеорологічної служби Аарон Джейкобс наголосив, що ймовірність повені такого рівня становила менше ніж 1%.

"Ми навіть не думали, що це можливо", - сказав він.

https://twitter.com/ABC/status/1688258406224711680

За даним посадовців, вода падає зі швидкістю 0,2 метра на годину, але повінь продовжується.

Нагадаємо, мильні зливи 4 серпня спричинили повені в північних, північно-західних та деяких частинах центральної Словенії. Попередньо відомо про загибель двох осіб, ще кілька тисяч – евакуйовані.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у липні у Південній Кореї через зливи та зсуви загинула 21 людина. Найбільше загиблих зафіксовано в південно-східній провінції Північний Кьонсан, де 16 людей загинули в основному через зсуви та обвалення будинків.

Головне