Безжальна спека в Китаї перевіряє людей і енергомережу на витривалість 

Безжальна спека в Китаї перевіряє людей і енергомережу на витривалість 

З травня у Китаї триває небачена досі спека. Найближчими днями на більшій частині півдня КНР температура перевищить 35 °C, а подекуди підніметься навіть вище 40 °C.

Як пише Reuters, у понеділок, 29 травня, у Шанхаї було зафіксовано найспекотніший травневий день за 100 років. Усе це створює дуже потужне навантаження на електромережі - люди рятуються від спеки, вмикаючи кондиціонери.

"Я не здивована цьому і не здивована погіршенням ситуації. Але те, як це відбувається — просто тиждень за тижнем ці (температурні - ред. )рекорди руйнуються. Це просто безжально", — сказала Сара Перкінс-Кірпатрік, кліматолог з Університет Нового Південного Уельсу.

Мережеві оператори в країні б'ють на сполох на тлі стрімкого зростання попиту на електроенергію. Так, у південних виробничих центрах спостерігається пікова потужність у понад 200 мільйонів кіловатів. Фахівці наголошують, що такий попит зазвичай виникав кількома тижнями пізніше.

Електричне навантаження на Хайнані днями вперше в історії перевищило 7 млн кВт. Рекорд було зафіксовано також і в Гуансі. ДержЗМІ КНР попереджають, що найближчим часом очікувати на поліпшення ситуації не доводиться.

Як відомо, торік влітку спека змусила китайську владу обмежити споживання електроенергії в країні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від екстремальних температур страждає не лише Китай. Аномальна спека накриває також і інші країні Азії, серед яких: Таїланд, Філіппіни та М'янма. Південна Європа готується до жорстокого посушливого літа, причому деякі регіони вже страждають від катастрофічної нестачі води.

Головне